Koira tai minä. Toisen on lähdettävä. Minän tai koiran, joista jälkimmäinen ei ole lähdössä sohvalta minnekään paitsi lenkille, totta kai! Usein koiralle tai minälle lähtöpasseja antavassa kodissa eivät ongelmat lopulta ole niin suuria kuin miltä ne tuntuvat. Monesti se, että koiralle kerrotaan, mitä sen toivotaan tekevän, auttaa kummasti. Sekä minän että koiran elämää.

Kaupan hyllyltäkin saa paljon koirakodin elämää helpottavaa tavaraa, mutta jospa kilpavarustelun lomassa miettisi hetken, mitä koira oikeasti tarvitsee? Villapaidan (raukalla on niin ohut karva), punaisen jälkiliinan (grip-pinta on ehdoton) ja niittipannan (hei se on riittävän leveä) lisäksi nostaisin listalle vastauskollisuuden ja ihmisaivojen käytön.

Olisi esimerkiksi kiva, että ennen kuin koira hankitaan perheeseen kaikki perheenjäsenet olisivat asiasta samaa mieltä. Yhtä kiva olisi, jos koko perhe miettisi, millainen koira perheen elämään parhaiten sopisi. Lapsuudenkodin saksanpaimenkoira tai naapurin lutunen labbis ei aina ole se paras vaihtoehto. Vaikka unohdettaisi kaikki muut rotu- ja roduttomuusasiat, niin ei unohdettaisi sitä, että koiranpennut kasvavat, jooko? Moni pentu kasvaa tosi paljon. Niin paljon, että sitä ei voi järkevästi hallita ilman pitkäjänteistä kouluttamista. Nöffiä ei napata ohitustilanteessa kainaloon eikä dobermannia viskata olalle kuin nahkalaukkua. Ei, vaikka sillä olisi kuinka hyvin kiinnittynyt häntä.

Koirat ovat ihania. Isot ja pienet. Ihan tutkitustikin ne tuovat mukanaan paljon hyvää, jota hellyyden puuskassa soisi kaikille lähimmäisilleen. Mutta ei koira ole kansalaisoikeus tai vakiovaruste, jonka pitäisi löytyä jokaisesta tuvasta. Koira pitää ansaita. Mutta kun mä haluan, ei ole riittävä syy. Enhän minä sitä edes halunnut, ei ole riittävä syy. Silloinkin, kun kaikki perheessä haluavat koiran, on halu syytä pitää kirkkaana mielessä sittenkin, kun suloinen pentu alkaa olla siinä 6 – 11 kuukautta vanha. Ja vielä monta vuotta sen jälkeen.

Sinulle, joka joudut luopumaan koirastasi oikeasti muuttuneen elämäntilanteen tähden, toivotan voimia. Joskus kodinvaihto on parhaaksi kaikille osapuolille. Aina se ei varmasti siltä tunnu.

All