Tekeekö koirasi asioita, jotka häiritsevät elämääsi? Näykkii, hyppii päin, tuhoaa tavaroita, pyörii jatkuvasti jaloissa tai peräti pissaa sisälle? On aika tulkita unta.

Ota kynä käteen ja tee lista arkipäivän puuhistasi. Mitä teet aikana, joka alkaa herätyskellon hälytyksestä ja päättyy herätyskellon säätämiseen seuraavaksi aamuksi? Kun listasi on valmis, laita sen viereen sarake koirasi puuhille. Kirjoita siihen, mitä koirasi tekee, tai mitä toivot sen tekevän, työmatkasi, työpäiväsi, kauppareissusi, jumppasi, ruoanlaittosi ja television katselusi aikana? Eikö näytäkin ihanan paljon rauhallisemmalta kuin oma päiväsi! Laske nyt tunnit, jotka koirasi päivässä käyttää, tai jotka toivot sen käyttävän, nukkumiseen tai rauhalliseen oleiluun. Lisää saamaasi summaan noin kahdeksan tuntia, sillä tokihan rekkukin yöllä nukkuu. Kuinka monta tuntia sait? Olen törmännyt koiriin, joiden toivotaan nukkuvan tai oleilevan rauhassa 22,5 tuntia vuorokaudessa. Koiranuni saa ihan uuden merkityksen.

Herätys! Käytösongelmien korjaaminen on helpointa aloittaa siitä, että järjestää koiralle mielekästä tekemistä ainakin pariksi uniseksi tunniksi päivässä. Jos listasi kertoo, että koirasi saa riittävästi järkevää puuhaa (ja jos laskit tunnit oikein), mutta koiran käytös häiritsee sinua, pidä kynä kädessä. Kirjoita paperille ongelman nimi. Oma koirani esimerkiksi kiskoo välillä hihnassa. Pohdi sitten hetki, miksi koira tekee, mitä tekee. Oma koirani esimerkiksi käyttäytyy näin, koska mies antaa sen kiskoa hihnassa hajulta toiselle. Nyt mieti, mitä olet itse valmis tekemään ongelman ratkaisemiseksi. Itse olen esimerkiksi päättänyt, että mieluummin annan miehen herätä aamulenkille kuin herään itse. Ongelmaa ei siis ole. Jos olisi, tilanne vaatisi minua muuttamaan omaa käyttäytymistäni. Esimerkiksi vaihtamaan miestä.

Kouluttaminenko? Se vie niin paljon aikaa. Pelkkä ajatuskin väsyttää.

PS Jos olet koiraton, pysy sellaisena ja lainaa koira. Ihan varmasti jossain lähellä juuri tälläkin hetkellä on joku, joka mieluummin lenkkeilisi kanssasi kuin nukkuisi tai oleilisi rauhassa kotiteatterin, espressokoneen ja kulmasohvan seurassa.