Jos tarjoat koirallesi mahdollisuuksia tavoitteelliseen nenän käyttöön, pääset suosikkilistalleni saman tien. Halusit tai et. On vaan niin hienoa, että hyödynnät koiran luontaisia lahjoja. Todennäköisesti arkennekin sujuu ilman suurempia käytöshaasteita. Vaikka voivat hajutkin sekoittaa pään.

Ihminen tietää kaiken hajuista, vaikka hajuaistimme kalpeneekin koiran hajuaistin rinnalla. Ihminen esimerkiksi tietää, että mitä vanhempi haju, sen vaikeampi sitä on seurata. Siksi kilpailuluokan vaikeutuessa jälki usein myös vanhenee. Mistä lie johtuu, että joskus näyttää siltä, että tuoreempi jälki olisi koiralle vaikeampi ajaa. Ihminen tuntee esineiden arvon ja tietää millilleen, miten niistä kuuluu hänelle kertoa. Monelle koiralle esineiden arvo on mystisempi. Olisi minullekin ainakin, jos esineen löydettyäni joku painaisi minut maahan. Ehkä oppisin jo kerrasta, että materiaan ei kannata kiinnittää huomiota. Se, millä tyylillä haistelutyö tulee tehdä, on jo ihan yleistietoa. Kuono maahan!

Eräänä kesänä nuori koira opetteli jäljestämään. Innokkaasti matkaan lähdettyään se jossain kohtaa löi levyksi eikä liikahtanut mihinkään. Koiranohjaaja sai neuvon. Koiraa tulee häiritä liinalla kunnes se jatkaa töitä. Se, miksi koira jäi makaamaan jäljen päälle, ei kaiketi ollut pohtimisen arvoista. Mitäköhän koira pohti maatessaan nyittävänä samaisen hajun ympäröimänä, jota ihminen sen halusi innokkaasti seuraavan? Tuskin hajusta ainakaan haluttavampi tuli. Olivat seisseet pellolla pari tuntia. Koira levynä ja ihminen ranne väsyneenä. Koira voitti ja pari palasi autoon.  En tohtinut kysyä, lähtikö koira innokkaana seuraaviin treeneihin.

Oletko sattunut lukemaan sadun keisarin uusista vaatteista? Vaatteet oli valmistettu kankaasta, jonka kerrottiin olevan laadultaan sellaista, että typerä ihminen ei nähnyt sitä ollenkaan. Jokainen halusi tietysti vaatteet nähdä, sillä kukapa hölmöksi haluaa tunnustautua.  Satu käy mielessä, kun huomaan itseni tai jonkun toisen jälkikoiranohjaajan päättäväisesti kiskovan liinasta toiseen suuntaan koiran pyrkiessä toisaalle. Tässäpä siis uutinen kaikille, jotka pelkäävät hölmön leimaa: hajuvana näkyy ihan yhtä hyvin ihmissilmään kuin keisarin olemattomat vaatteetkin. Löysätäänpä liinaa ja seurataan sitä koiraa.