En ole koiraharrastaja. En ole käynyt yhdenkään koiran kanssa näyttelyissä, kisoissa, kokeissa enkä oikeastaan edes kunnon treeneissä. Muutamien ihmisten ja heidän koiriensa kanssa vain. Mikä on eläintenkouluttajien taso tässä maassa, kysyn vaan. Millä ihmeen mandaatilla tässä paasataan siitä, että koira tarvitsee mielekästä tekemistä?

On elämässäni sentään ollut koiria. Lapsuuden kodin koiria, samassa taloudessa asuvia koiria, lainakoiria, hoitokoiria, projektikoiriakin.  Olen ihan kouluttanutkin koirille jotain. Mutta täysin rehellisesti voin sanoa, että suurin asia, mitä olen koirien kanssa tehnyt, on aika puhdasta oleilua. Joutilasta ihmettelyä. Miksiköhän se noin tekee? Nyt kun toi tulee, niin katsotaan mitä se tekee. Se tekee noin vaan silloin kun toi on tossa. Nyt kun mä teen näin niin ihan varmasti se tulee ja tekee noin. Sehän lopetti, kun mä tein näin. Mitäköhän sen päässä liikkuu?

Minulla ei ole arvostelulomaketta, jossa on numero kertomassa koirani suhteesta katon rajaan heilahtavaan haalariin. Outoa kyllä tiedän, miten koira reagoi laukauksiin. Ainakin, jos seurassa on parisenkymmentä nuorta virkakoirauroota ja koiranohjaaja itsekin yllättyy. Mutta ennen kaikkea tiedän, miten koira käyttäytyy hotellihuoneissa, baarin nurkassa, tullitarkastuksessa, vauvan lähellä, supikoiran huutaessa, jäätelöauton soidessa, harleydavidsonin seuratessa, tiineen lajitoverin seurassa, ystävän itkiessä, vieraan uhatessa, kolmen sepän patsaan edessä, stigan rämistessä, kolme vuorokautta vanhan ihmisen hajun leijuessa, tassu kipeänä.

Harrastaminen vaatii välineitä. Paras hankinta, jonka itse olen tehnyt, on toisten koirien ottaminen kotihoitoon. Suosittelen. Todennäköisesti opit omastakin koirasta uusia asioita,  mikä voi olla kätevää. Nytkin on vähän vilu ja koiran ruumiinlämpö vähän kaukana. Mutta jos siirrän kättäni vähän lähemmäs vakiovieraamme kuonoa, oma koira raottaa silmiään. Jos vien kättä vielä lähemmäs, oma koira nousee, haukottelee, venyttelee ja rojahtaa kiinni kylkeeni. Kas noin. Lämpö käännetty päälle.

Ehkä elämä on harrastus.