Sain kehuja. Minulle sanottiin, että on hienoa, kun kouluttaja ymmärtää, että koira on vain eläin.  Koska olen vain ihminen, en osannut ottaa kehuja vastaan.

Miten niin vain eläin? Mielestäni koira on eläin, mutta ei se mikään vain eläin ole. Päinvastoin. En tunne yhtään vain eläintä. Tunnen eläimiä. Eläimiä, joilla on kykyjä, joita minulla ei ole. Joka ikinen kerta etsintätreeneissä ihmettelen koirien kykyä taikoa hajut esiin. Kun asuimme Helsingin kantakaupungissa huonosti äänieristetyssä kerrostalossa, jossa asui melko liikkuvaista porukkaa, ei kissa koskaan erehtynyt alaoven tulijasta. Vain silloin, kun tulija oli mieheni, se nousi, venytteli ja asteli asunnon ulko-ovelle odottamaan, että neljännen kerroksen hissinovi avautuisi. Se ei erehtynyt koskaan. Kellonajasta viis. Nykyinen koira tietää, milloin naapuri soittaa. Puhelua yleensä seuraa painihetki naapurin koiran kanssa. Yritämme puhua koodikieltä, jotta koira ei ottaisi vihjettä sanoista. Ei auta. Kerran puhelin soi. Soittaja oli naapuri enkä vastannut (miehen puhelin, ei mitään henkilökohtaista, naapurit). Kuitenkin koira nousi sohvalta ja juoksi ikkunaan odottamaan, että pihatien päähän ilmestyisi tuttu keltainen labbis.

Eivätkä nämä ole elämää suurempia tarinoita. Tunnetaanhan eläimiä, jotka mittaavat ihmisen terveydentilaa, ovat löytäneet takaisin kotiin satojen mailien päästä tai kertoneet ihmisen kuoleman olevan lähellä. Olen valmis uskomaan, että eläimillä on paitsi ällistyttävän tarkat aistit, myös yliluonnollisia kykyjä. Ne osaavat esimerkiksi paljastaa valheita.

Juuri kun kuvittelin, että aikuinen koirani osaa asiat aika hyvin, muutti taloon pentu kertomaan, että sen lajitoveri ei osaa oikeastaan yhtään mitään. Se ei osaa siirtyä käskystä kulmahuoneeseen (olisi kätevää, että pentukin leikkisi vain siellä), se ei osaa siirtyä käskystä olohuoneeseen (olisi kätevää, että pentukaan ei hyppisi keittiötasolle, kun tehdään ruokaa), se ei osaa siirtyä käskystä verannalle (olisi kätevää, että pentukaan ei pyörisi jaloissa, kun ollaan lähdössä ulos). Myönnän. Olen elänyt valheessa. Mutta eivät nuokaan sentään mitään ajatuksenlukijoita näytä olevan.

PS Kiitos kehuista! Et ole hullumpi itsekään.